2017 – Velkomsttale

Hva´så Tø-lø-se?! Velkommen til Tølløse Festival 2017.

Som koordinator for Tølløse Festival har jeg fået fornøjelsen at byde jer velkommen. Til anledningen har jeg fået lavet en hat – som det skarpe øje vil genkende i vores logo. Faktisk er det en lampeskærm! 😀

Jeg tænkte over hvad jeg skulle sige i dag, og kom så til at kigge på løverne, på en af mine mange ture i Slotsparken. Hvad mon løverne tænker om alt det her ståhej? Nu har de ligget der og ventet i 18 år – og endelig sker der noget!

Løverne tænker: ”Vi troede sgu de Tølløse & omegn borgere helt havde glemt guldet på kistebunden!” Glemt, at Tølløse selv er ansvarlig for glæden, festen og musikken i byen! Her har været SÅ stille! En solsort fløj forbi og så det hele lidt fra oven, den grønne skov, den røde kirke, de gyldne marker, stråtækte landsbyhuse – ren Morten Koch idyl. Den landede på løvens ryg og hviskede: øh, helt ærligt makker med manke, hvad har i gang i herude? I har den fedeste natur, alletiders trækroner, vandpøl eller voldgrav og et slot med spir… Hvad venter I på?

Tølløse ventede på hinanden. På det rette moment til at bruge det vi har. Af lokal historie, af kreative påfund og ideer med udsyn. For lige her var engang en festival. I årene 1982-1999 drev en flok ildsjæle, lad os kalde dem ”de gamle drenge”, fest i parken år efter år. Vi læner Tølløse Festival 2017 op ad det oprindelige koncept; lokalt forankrede kunstnere på scenen – fordi vi tror på Kulturliv indefra.

Men hvorfor skal Tølløse overhovedet ha en Festival? Følger vi blot tidens trend og at enhver by med respekt for sig selv har en festival? Fra Sejerø til Skanderborg. Nej, det gør vi ikke. Vi skaber og genskaber Tølløse Festival fordi, der er behov for liv i vores by – for vores egen skyld og vores bysbørn, ønsker vi at skabe et Tølløse som har højere til loftet end Banedanmarks stitunnel og brok over samme. Og hvad samler mennesker bedre end musik og underholdning – og her med det særpræg at det er sunget, spillet og vist af os selv og dem der kom herfra – til hinanden, for hinanden – med plads til alle aldre og genre og i en ramme hvor nyt talent trygt kan udvikle sig, fordi vi passer på hinanden og klapper hele vejen. Vi ønsker et Tølløse hvor der er nothing to loose. Andet end hjertet til kulturlivet i Tølløse og vores festival.

Heldigvis fik de gamle drenge nogle børn. Og børnene fik legekammerater. De gik i skole, til fodbold og hvert år til Tølløse Festival var de med. Også som unge. Tølløse Festival var det sejeste sted at feste… Kan nogle huske det? I 2016 samledes ”de unge drenge” og udarbejdede en projektplan for Tølløse Festivalen 2017. Vi fik den overrakt lokalt i sommeren 16 og har siden da arbejdet på projektet.

Hvor er i ”unge drenge”? (Leo, Foghmar, Lille Lars, Hyld og Lasse Krügermeier) Kom lige op på scenen og modtag en hyldest – og et retro badge!

(Hvor er i ”gamle drenge”? (Erik, Sven, Claes) Kom lige op på scenen og modtag en hyldest – og et retro badge!)

Lad os give en klapsalve til 2 generationer fra Tølløse, fyldt med gode ideer.

 

Inden jeg taler videre, vil jeg give ordet til Jens Algot, formand for Fællesskab Tølløse. Sammen med Jens vil vi også udtrække vinderen af den dejlige cykel, der er udloddet blandt billet køberne.

 

Hvad finder du så på festivalpladsen i dag?

Du finder godt 100 frivillige fordelt med opgaver i 5 forskellige arbejdsgrupper. De 25 frivillige har været i gang med at planlægge festivalen 1 år og 80 andre er aktive i denne uge, i dag og i morgen. Det er ret fantastisk at så mange mennesker kan samles omkring at skabe Tølløse Festival 2017. Og lige præcis arbejdsprocessen, og det at nå et fælles mål og resultat, fordi vi giver noget af os selv til at skabe liv og kultur i Tølløse, er også en vigtig del af dagens program. Det står ikke nævnt med tidspunkt i programmet, men husk at ligge mærke til som gæst og frivillig i dag, at det her skaber vi sammen – og vi har sgu´ fat i den lange ende…J

På scenerne i dag har vi 87 kunstnere; musikere, sangere, sangskrivere, klovne, tryllekunster, ansigtsmaler, bugtaler. Siden Februar måned hvor vi annoncerede efter unge kunstnere på vores FB side, har der været en overvældende interesse for at optræde i dag. Musik og underholdningsgruppen kan derfor også præsentere et tætpakket, ultimativt program. Glæd jer!

Derudover har vi knapt 10 forskellige aktører / bodholdere på festivalpladsen – med udstilling, leg, mad og førstehjælp. Gå en tur rundt på hele pladsen, så du får alle oplevelser med. I teltet her ved siden af sælges vinderlodder – og en enkel nitte – til gaver doneret af sponsorer til festivalen. Festivalen er non-profit, overskud fra festivalen går til at virkeliggøre festival 2018.  Før festivalen startede, havde vi solgt 700 voksenbilletter og 170 gratis børnebilletter. Tak for jeres støtte, uden frivillige og gæster var der ingen festival.

Og så vil jeg gerne bede den hårde kerne af frivillige på Tølløse Festival igennem 1 år, komme op på scenen og sende en ballon afsted som startskud på festivaldagen. Herefter synger vi i fællesskab Tølløsesangen skrevet og sunget fór af Ragna Ea.

Hermed erklærer jeg Tølløse Festivalen for åben – balloner opsendes!